Wednesday, July 22, 2009

eczema oh eczema

salam...
hari ni lari skit dr tajuk biasa...
meh kita cite skit psl penyakit kulit ni... eczema nmnya...
menurut kajian, seorg dr setiap 6 kanak2 menghidap eczema
n salah sorang drpdnya ialah anak sy yg ke2, laiqa alayna ni...

i've been dealing wth this eczema since she was 4months old. skrg ni da nk masuk 2 thn...
lama kan...
ni masa umur 8 bulan
da mcm udang kena bakar kan
merah je kulit

yg paling truk, masa umur 14months... garu je trus luka n bernanah. masa ni menangis sy tgk dia. merengek je... nak tido pun susah... masa ni asyik melekat je dgn sy... 24 jam nak menyusu je. laiqa menyusu bdn dr lahir smpai la skrg ni...




ni la jadinya kalau laiqa garu...
penuh satu bdn mcm ni...
hati ibu mana yg xsedih bila tgk anak mcm ni kan

recovering proses laiqa amik ms dlm 5 bulan jugak la
g dok pakar seminggu sekali... ubat mmg banyak la... da mcm farmasi umah ni...
ni dlm ms recovering la ni
kejap ok kejap x ok
penat sgt ms ni
merengek + menggaru je keje


tgn kena balut atas arahan dok ye
taknak kasi garu


dok mesti kasi ubt yg ada steriod... kesian bb kecik2 da penuh bdn dgn drugs. tp sy hanya kasi sikit je... bila nampak perubahn sy kurangkan lagi... last2 sy try ubat gamat healin lak... alhamdulillah, serasi dgn laiqa n sy amalkn smpai skrg. cuma kalau gatal2 naik truk sgt barula kasi laiqa ubt thn gtl...



ni la ubat laiqa skrg...
ni pun da nk dekat rm200
aqueous ni utk mandi
nutraplus lps mandi, sapu bdn
imunol ni mkn awal2 pagi
dermaX kalau luka

mmg bermcm2 jenis ubat n petua dah cuba, ada yg elok n ada yg makin terukkan...
dok pun kata eczema ni xda ubatnya cuma hanya bole dikawal.
duit beli ubat,jumpa dok, jumpa pakar, mmg bnykla guna...
laiqa ni mkn pun kena pantang, no telur, no ikan, no susu, no habuk, no carpet, no cats, no panas,mcm2la sebenarnya...
salah mkn je naik la gatal2, ada habuk ke, gila menggaru la dia... sebab tu bdn kecik je...
alhamdulillah skrg ni da 85% ok, tp tu la kena kawal la...
rambut mmg sentiasa pendek, xleh pnjg. org selalu ingt laiqa ni boy.

cookie monster mama yg mcm boy
tp la ni da pnjg skit


sian anak mama kan...

20 commenting:

Wan Anis Sorfina said...

o, thats touching.. moga layqa cepat sembuh ~ Allah sntiasa bersama org yg sabar (pesanan utk diri sendiri jugak)

Gieyana said...

Sab ~ Kesian anak awak yer...Nureen pon jd gak tp x ler setruk anak awak! hmmm..setiap kali mandi sy cuci 1 bdn Nureen ngan Dettol so br ler ok..:D
~Aperpon moga anak awak sembuh yer..:D

lily azliyana @ mama zara said...

oh..anak ade mslh eczema yek.harap layqa cpt smbuh..byk2 bersbr dlm merawat layqa k..

Yati said...

Cian dia...
Semoga Laiqa cepat baik.
Memang susah jaga anak yang sakit ni.
Dugaan Tuhan pada kita ni, seorang ibu, supaya bagi pahala banyak-banyak bila kita redha. :)

ct_as said...

siannye layqa...ank buah hubby pun ada camtu...eczema..cam udang bakar je tgk..cian. Semoga layqa sembuh.

Haida Hussin said...

i can't say that i undestand how u must felt.. tp saya tau perasaannya bila lihat anak kita sakit. Sy ada sorang kawan ni, anak perempuan dia ada eczema.. and dia kalau citer sampai menitis air mata tgk kulit anak dia. sabar ye..
sy tau awak dah cuba mcm2.. tp kalau awak nak cuba alphalipid colostrum pun bagus jugak. cubalah buat research mana2 yg terbaik.. semoga layqa sembuh.

c a b b i e n a said...

kak wan - mekacih, mmg sentiasa bersbr.demi anak kan...

gie - laiqa xbole pakai sebarang sabun. slh je nnti kulit dia mengelupas. mandi pun guna cream...

lily - thanks lily...

yati - mekacih. sabar itu separuh drpd iman :)...

ct as - sian laiqa sbb kulit dia putih, so bila merah tu naik mmg ketara sgt. laiqa ni sy panggil bb garu...

haida - ibu mn yg xsedih bila tgk anak sakit kan. dulu mmg xbole terima kenyataan tgk anak jadi mcm tu, tp lama2 sy redha. ni dugaan sy.laiqa terlampau alergic dgn susu, apa2 yg dtg dr susu lembu mmg xbole sgt.vitagen pun xbole. walaupun setitik kena kulit dia, akan jd merah+gatal n merebak.
skrg ni minum imunol healin tu alhamdulillah bnyk perubhn dia.kulit pun da kurang merah.mungkin serasi kot...

fazilzura said...

bergenang air mata zura ..
aduh x leh bygkan cmner rs bile anak kene cmtuh ..
sgt2 le sedih, lg2 kqlau time dia garu , darah pehtu sure pedih kan .. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

** x cube2 try ubat kg ker? mana tau kan ..serasi ker..
xpun bg air zam zam ker.. sapa2 yg g MEKAh tu.. mintk2 doa kan ..

hope anak awk cepa2t sembuh

Fara_Adura said...

Alaa...sedeynye nengok anak sab camtu..hukhuk.. tambah nengok nanah2 tue.. sabar yer.. banyak pahala tau jaga anak sakit.. harap anak sab sembuh secepat mungkin..xsanggup tgk die sakit camtu.. simpati sangat..huhuhuh

Marsha~ said...

kwn sy ada yg kena eczema ni... dia tak boelh peluh sikit pun.. takpe, sabar ye.. dugaan.. semoga layqa akan sembuh suatu hari nanti...

nerry nerry strawbery said...

hi, kesiannye tengok, anak sepupu akak dulu pun cam ni jugak tapi as she grow older hilang skit2 dan skrang dah anak dara, the best part kulit dia superb, mulus putih bersih dan sihat, mak nye kata mungkin dah banyak sangat antibiotik dlm badan he he. anyway sumoga sembuh cepat....

nisaq said...

err..sy ada jumpa 1 blog ni pasal penyakit yg sm gak, anak2 dia pun kena penyakit ni..tp dia ada jumpa 1 ubat yg berkesan, leh try tgk kat sini lah kalau nak try..http://penawareczema.blogspot.com/

Azure said...

salam, aishh..kesiannyaa tgk gambar2 anak u tu. pernah dgr, susu ibu antara penawar eczema juga. dh cuba? since awak pun bf dia, bole la sambil² sapu kat tmpt yg kena tu

FairyGodmother said...

awww...

kesiannya sab!

Alesya pun ada eczema, tapi tak lah cronic sangat. but even now when she is 5 tahun pun, still menggaru..

yes, hati mak mana yang tak sedih tengok anak menggaru!

chek_pah said...

anak saya pun ezcema dh 2yrs plus kena, skrg dia dh 6thn. Ezcema mmg xleh cure tp leh maintain je la. Saya ada bg dia try produk baru dr buah-buahan n so far ada nampak beza. Kena mandi dgn shower gel yg below pH5.5 ja. Dettol lg teruk jdnya. Cream yg specialist bg pun ada apply to for long term xbgs coz cream tu steriod. Lps ada org intoduce supplement tu dia dh xbyk garu dah.

MamaDamia a.k.a Haiza said...

erk anak awak kena eczema ye?...kesian dia...n tahniah juga kepada awak sebab boleh mengharungi situasi dan dugaan macam ni...kalau saya tak tau la macam mana...mesti akan jadik risau teramat sangat...baru2 ni anak saya naik bintik2 merah kat badan dia...saya sampai 3 hari berturut2 bawak dia gi klinik...risau sangat2...tapi doktor cakap sebab panas jek...alhamdulillah sekarang dah ok...awak teruskan bersabar n tabah ye untuk hadapi semua dugaan ni...hanya mampu berdoa dari jauh

dijadeja said...

anak saya pun mcm anak awak ..lepas je pantang trs je naik merah2 kalau silap mkn,baby bf jadi saya memang kena betol pantang makan terutamanya seafood,telur n ayam..daging pun sama...doc kata allergic protein maybe sama la kot cam eczema. bila silap mkn jer,bukan je naik merah2 tapi sebelah muka akan bengkak..mmg kesian. penah satu ari tersilap bg mkn..cubit sket filet o fish bg dia..igtkan xde pape,rupenya saya lupe ada terkena ngn mayonis..habis satu badan dgn bengkak di muka...msk 1 thn, cucuk imunisasi 1thn tu xbley sbb ada kandungan telur..so nurse nasihatkan berhati2 trutamanya bagi campak n beguk.alhamdulillah,lama kelamaan antibodinya smkn ok tp b'garu tu adalah rutin stp hari...

c a b b i e n a said...

fazilzura - dulu ms tgh teruk, ada nenek tu bg ubat telur n sapu seluruh bdn, lps sapu je terus bengkak bdn. trus fobia dgn telur.

fara - mekacih ye

marsha - sian kat kwn awak tu,laiqa kalu peluh je mesti garu

nerry - kulit laiqa kalu ms tgh elok mmg lembut sgt. :)

nisaq - ye ke??? nnt sy jengah. mekasih ye

azure - yg petua ni lum cuba lg.thnx!

dona - da xleh nak buat kan... garu tu jadi habit

chek pah - laiqa pun sy kasi gamat imunol tu nampk ada beza la,xgaru seteruk dulu. mandi pun dgn aqueous cream, dgn showergel nnt kulit trus kering n mengelupas.cream2 mmg xpakai da.anak2 kita kecil kan,xnak kasi steriod.

mamadamia - mekasih ye haiza.ni dugaan sy.

dijadeja - kena pntg mkn la kita ni kan.sy pantng telur n seafood je,sbb nmpknya laiqa da bole terima ayam n daging. tp tu pun xleh bnyk sgt.nk bg laiqa mkn pun kena tgk2 ingredient dia,kalu ada susu mmg xleh.dok kt susu intolerence, bdn dia xleh terima susu lembu.ada sekali mkn biskut creamO tu terus naik gtl2 1 bdn.
garu tu dah jadi rutin harian gak.xgaru mcm xlengkap la hari dia...
:)

wansteddy said...

menitik air mata baca dan lihat gambar laiqa... mmg apa yg cabbiena lalui, saya lalui juga.

aliya smpi skrg masih dgn eczemanya. walaupun xseteruk dlu tp dia aktif jugak menggaru n kulit masih jugak kering.

saya teruskn juga sapu minyak kelapa dara. walaupun lmbt nk pulih, asalkn reda sikit rs gatalnya dah okey.

saya dh xsanggup nk bagi aliya guna steroid. baiknya kejap je pastu dtg balik n lagi n lagi. kdg2 makin teruk. bila dia dh heavy garu terpaksa jugak balut tgnnya cm bb cabbiena tu.

sma je dgn aliya, rambut pendek :)

ellynn said...

salam....dlu ank sy pn cm ni gak..tp sjak tkar susu annmum ke enfalac A+..alhamdullillah dh ok..pastu sy bg dia mnum air bio aura..ok tau..